Yhdessä yksinäisyyttä vastaan

Eloisa ikä -ohjelmassa mukana olevia järjestöjä yhdistää toiminta ikäihmisten hyvän arjen edistämiseksi. Välittäminen ja osallisuus näkyvät myös HelsinkiMission uusimmassa kampanjassa, joka pysäyttää ja haastaa välittämään.

HelsinkiMission "Älä jätä ihmistä yksin" -kampanja haastaa ihmiset näkemään toisensa ja auttamaan apua tarvitsevaa, jottei kylmyyteen menehtyneen muistisairaan surullinen tapaus toistuisi. 

Tuolloin muistisairas Eila lähti ulos vanhainkodista talvisena pakkaspäivänä ja harhaili vähissä vaatteissa kotipaikkakuntansa vilkasliikenteisen keskustan läpi. Kukaan ei pysäyttänyt häntä. Kun hänet löydettiin, oli jo liian myöhäistä.

Tapaus herätti keskustelua, ja käynnisti Muistiliiton vuoden 2013 "Välitä!" -kampanjan. Oulussa paikallisen Muistiyhdistyksen Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvan Vielä Virtaa -hankkeen Maaret Meriläinen sävelsi ja sanoitti Välitä-laulun.

HelsinkiMissio rekonstruoi Eilan tapauksen: se kuvattiin uudelleen Helsingissä näyttelijän ja piilotettujen kameroiden avulla. Tälläkin kertaa ihmiset kävelivät ohi.

Vaikka olemme pohjimmiltamme avuliaita, laskee auttamisen todennäköisyys, kun paikalla on muita ihmisiä. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä ”ohikulkijavaikutus”. 

Ihmiset haluavat auttaa

Välinpitämättömyyden vastapainona on ihmisten halu auttaa. Maailmanlaajuisen selvityksen mukaan (World Giving Index 2013) suomalaiset ovat avuliasta kansaa. Yli puolet suomalaisista auttaa tarvittaessa tuntematonta. Reilusti kolmannes antaa aikaansa vapaaehtoisena. 

Järjestöissä, kuten HelsinkiMissiossa, on havaittu ihmisten kasvava hyvä tahto. Järjestö kouluttaa vuosittain yhä enemmän vapaaehtoisia auttajia.
Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvassa HelsinkiMission hankkeessa pyritään keikkavapaaehtoistyöstä tekemään mahdollisimman helppoa. Vapaaehtoisten valmennusta on tarkoitus tehdä koulutusyhteistyössä Muistiliiton kanssa.
Se onkin tarpeen, sillä muistisairaiden määrä keskuudessamme kasvaa noin 13 000 henkilön vuosivauhdilla. 

– Helpointa auttaminen on järjestäytyneessä vapaaehtoistoiminnassa, jossa organisaatio esittelee avuntarvitsijan ja auttajan toisilleen, toteaa HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen ja haastaa rakentamaan kaupunkia, jossa on enemmän välittämistä.

Eloisa ikä -ohjelmaan tulee tänä vuonna mukaan useita suuria järjestöjä. On hienoa, että saamme näkyvyyttä ja tärkeät teemat esille. Yhteisenä tavoitteena on saada aikaan muutos; ohikulkijasta välittäväksi kanssaihmiseksi, kertoo ohjelmapäällikkö Reija Heinola
 

Älä jätä ihmistä yksin -tapahtuma Kampin kauppakeskuksessa 14.2.

Ystävänpäivänä esitetään koreografi Hanna Brotheruksen HelsinkiMissiolle suunnittelema ja Karoliina Koiso-Kanttilan lavastama ja puvustama teos Kampin kauppakeskuksessa. Siinä näytetään, millaista vanhuksen elämä voi olla. Kun aika vain kuluu, eikä kukaan ei tule käymään.
Teos levittäytyy eri puolille kauppakeskusta. Se koostuu useista pienistä kodeista, joissa jokaisessa asuu yksinäinen vanhus. Mukana toteutuksessa on 30 vapaaehtoista senioria.  

Esitykset Kampin kauppakeskuksessa 14.2. klo 7.30-9.00, 11.00-14.00 ja 15.00-17.00. 

HelsinkiMission kampanjafilmi nähtävissä: www.helsinkimissio.fi.

Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Vielä Virtaa -hankkeesta kertovat artikkelit ovat luettavissa: Tullaan tutuksi kiertue Oulussa ja Muistikerholaisten cd-levyn julkistamistilaisuus oli menestys