Uudet Eloisa ikä -videot esittelevät mielenterveyttä tukevia ratkaisuja

Mielenterveydellä ei ole ikärajaa! on Eloisa ikä -ohjelman tuottama kuuden videoanimaation sarja. Yksittäiset videot esittelevät mielenterveyttä tukevia esimerkkejä hankkeiden kehittämistä ratkaisuista ja keinoista. Ne sopivat erityisesti iäkkäiden ihmisen elämäntilanteisiin, sillä niissä huomioidaan iän tuomat erityispiirteet.

Mielenterveydellä ei ole ikärajaa! -sloganilla haluamme kertoa, että minkä ikäisenä tahansa voi vahvistaa omaa mielenterveyttään ja että apua kannattaa hakea vanhanakin, kertovat videoprojektin vastuuhenkilöt ja Eloisa ikä -ohjelman tutkijat Marja Saarenheimo ja Minna Pietilä Vanhustyön keskusliitosta. 

 – Vuosien vastaanottokokemukseen perustuen tiedän, että hyviä tuloksia mielenterveyden vahvistamisessa saadaan aikaan yli 80-vuotiaanakin, sanoo Saarenheimo. – Mieli ja ruumis ovat kiinteästi yhteydessä keskenään. Mielen pulmat voivat oireilla ruumiillisina vaivoina, ja niihin haetaan usein apua terveyskeskuslääkäriltä. Jos vaivoihin ei löydy fyysistä syytä, voisiko lääkäri harkita lähetteen kirjoittamista vaikkapa lähellä sijaitsevan järjestön senioritoimintaan; vaihtoehtona lääketieteellisille lisätutkimuksille, ehdottaa Marja Saarenheimo.

– On hienoa, että mielenterveystaidot pyritään saamaan ensiaputaitojen kaltaiseksi kansalaistaidoksi. Me eloisat haluamme pitää tässäkin asiassa ikääntyneet mukana ja peräänkuulutamme siksi ikäsensitiivisen osaamisen merkitystä, kuten Suomen Mielenterveysseuran piirrosvideo havainnollistaa.
Katso video: http://bit.ly/2pgjOUZ (kesto 1 min 41 s)

Eläkkeellä olevan Toinin tarinassa on onnellinen loppu

Neuvokkaiden naisten video kertoo 67-vuotiaan ”Toinin” tarinan. ”Jospa tänään uskaltaisin mennä katsomaan, minkälaista Neuvokkaiden naisten ryhmässä on, ja sopisinko minä joukkoon.”
– Onneksi Toini uskaltaa, sillä sitä kautta hän löytää toisia pienituloisia eläkeläisnaisia, joiden elämään mahtuisi uusia ystäviä ja uutta tekemistä, ehkä myös vanhojen vahvuuksien uudelleenlöytämistä, kuvailee Miina Sillanpään Säätiön projektikoordinaattori Saini Suutari videolla esiteltävää toimintaideaa. 

Katso video: http://bit.ly/2oLnUmG (kesto 1 min 42 s) 

Ongelmaratkaisuun tarvitaan tahtoa   

Ikäkuulo on hiljainen kansanterveysongelma. Kuuloliiton video havainnollistaa, miten kuulon heikentyminen voi johtaa monenlaisiin ongelmiin ja vaivoihin. Ratkaisukeskeisen esitystavan ansiosta videolla kerrottava ”Sirkan” tarina antaa katsojalle vinkit ja keinot korjata ongelma niin yksilötasolla kuin yhteiskunnassakin. Työiän loppupuolella oleville kuuloseulojen järjestäminen vaatii panostamista, mutta säästää lopulta kalliita korjaavia sote-puolen liitännäiskustannuksia, arvioi Kuuloliiton projektikoordinaattori Tuija Tuormaa

Katso video: http://bit.ly/2pglwWg (kesto 1 min 33 s) 

Linkit Eloisan kuusiosaisen videosarjan yksittäisiin animaatioihin ja soittolistaan: http://bit.ly/2o4pnFT 

- Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Seniori-Vamos tuo kotiinsa syrjäytyneen takaisin ihmisten ja palvelujen piiriin (kesto 1 min 45 s) Katso video.

- Ikäinstituutin Mielipakka kehottaa kuuntelemaan ihmistä (kesto 1 min 18 s) Katso video.

- Kuuloliiton Ikäkuuloiselle kuulokoje ja opastusta käyttöön – toimintakyky säilyy ( kesto 1 min 33 s) Katso video.

- Miina Sillanpään Säätiön Neuvokkaiden naisten kestävän kehityksen kätevät konstit (kesto 1 min 42 s) Katso video.

- Suomen Mielenterveysseuran video esittelee Mielen hyvinvoinnin rakennuspuut (kesto 1 min 41 s) Katso video.

- Turun Kaupunkilähetyksen IKÄTUKI-video on esimerkki varhaisen puuttumisen voimasta (kesto 1 min 30 s) Katso video.

Eloisa ikä -mielenterveysverkoston videot ja infograafit on suunnitellut ja tuottanut liikkuvan kuvan tuotantoyhtiö Digi People Studio.