Eloisa lukusuositus: Vanhenemisen taito -kirja

Vanheneminen ei ole sitä, miksi sen nuorena kuvittelee, sanotaan FT Marja Saarenheimon uuden Vanhenemisen taito -kirjan tiedotteessa. Vastapainon kustantama elokuussa ilmestynyt kirja perustuu tutkittuun ja koeteltuun tietoon vanhenemisesta ja sen psykologiasta.

”Kun sanotaan että ihminen on ’mieleltään vanha’, tarkoitetaan usein, että on paikalleen jämähtänyt ja tapoihinsa juurtunut ja kun on ’mieleltään nuori’, tarkoitetaan, että on innostunut ja luova. Tämähän on tutkimusten valossa ihan hullua, sillä nuo ominaisuudet eivät riipu iästä” toteaa Marja Saarenheimo Vastapainon ePressissä julkaistussa tiedotteessa

”Päinvastoin vanhemmalla ihmisellä on potentiaalisesti nuorempaa laajempi varasto erilaisia toimintavaihtoehtoja, joista valita. Vanheneva ei ole vanhentunut."

"Lisäksi vanhetessa hidastuminen parantaa tunteiden säätelyä ja tarkkaavuuden heikkeneminen tekee tilaa luovuudelle.”

Uudessa kirjassaan Saareneheimo tarttuu ikääntymisen tuomiin ristiriitoihin mutta myös mahdollisuuksiin. Jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus vanheta omalla tavallaan. Eläkkeellä ei ole pakko suorittaa vaan voi rauhoittua aloilleen. 

Vanhenemisessa – kuten elämässä yleensäkin – on hyvä, jos pystyy aktiivisesti muuttamaan sitä, mikä kaipaa muutosta ja on muutettavissa, ja uskaltaa hyväksyä väistämättömät tosiasiat. 

Marja Saarenheimon haastattelu YLEn aamutv:ssä 14.8.2017.