Eloisa ikä -ohjelma esillä TERVE-SOS-tapahtumassa ja Vanhustyön vastuunkantajissa

Toukokuussa järjestettiin kaksi merkittävää valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan tapahtumaa: TERVE-SOS 2014 ja Vanhustyön vastuunkantajat. Vanhustyön keskusliittolaiset esittelivät Eloisa ikä -ohjelmaa ja hankkeita molemmissa tapahtumissa.

Lappeenrannassa 7.–8.5.2014 pidetty TERVE-SOS 2014 -tapahtuma keräsi yli 800 päättäjää, asiantuntijaa ja ammattilaista ympäri Suomea. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämän vuotuisen koulutustapahtuman teemana oli ”Liikkeellä kohti hyviä palveluja”. Teemaan sopivasti oli tapahtumapaikalla eli Lappeenrannan kaupungintalon keskusaukiolla mahdollisuus tutustua erilaisiin liikkuviin palveluihin paikan päällä ja virtuaalisesti. Aukiolle parkkeerattu Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (EKSOTEn) ehkä tunnetuin liikkuva palvelu, Mallu-auto, herätti suurta kiinnostusta.

Pidetään huolta vauvasta vaariin  
TERVE-SOS-tapahtumassa Eloisa ikä -ohjelman ständillä riitti väkeä. Oli helppo huomata, että ikäihmisten hyvän arjen edistäminen on aihe, joka tuntuu kiinnostavan yhä useampia.
Seminaariaiheenakin oli ”Ikääntyvä Suomi”. Seminaarissa pohdittiin, voiko harmaantuva Suomi olla hyvinvoiva ja mitä mahdollisuuksia väestön ikääntyminen tuo tullessaan?
Kuultiin muun muassa ylijohtaja Marja Vaaraman esitys ”Sosiaalisesti kestävä sukupolvien Suomi”, ja tutkimusprofessori Seppo Koskisen puheenvuoro Iäkkäiden terveyden ja toimintakyvyn kehityksestä ja ennusteista

TERVE-SOS-palkinnot järjestöjen innovaatioille
Tapahtuman hieno yllätysuutinen oli Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen TERVE-SOS- kilpailun voitto. Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvan Kulttuurista muistoja hanketyöntekijöiden Kylille kulttuuria -toimintamalli palkittiin sosiaali- ja terveysalan tutkimus-, kehittämis- tai kokeiluhankkeen tuloksena syntyneelle innovatiiviselle tai poikkeuksellisen onnistuneelle käytännölle. Palkinnon myönsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sen arvo on 2000 euroa.
(kolme ylintä kuvaa TERVE-SOS-tapahtumasta)

Vanhustyön vastuunkantajat -kongressi 15.–16.5.2014 Finlandia-talossa Helsingissä
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn järjestämään tapahtumaan osallistui 600 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ja muita vanhusten hoidosta kiinnostuneita. Päivien aikana kuultiin 50 asiantuntijaluentoa ja 30 lyhyttä suullista esitystä. Lisäksi nähtiin työnäytöksiä ja esillä oli 30 alaan liittyvää posteria sekä näyttelyssä 50 näytteilleasettajaa. 

Eloisa ikä -aiheet esillä luennoilla ja tietoiskuissa
Eloisa ikä -ohjelmaa ja poimintoja hankkeista esitteli ohjelmapäällikkö Reija Heinola teemasessiossa, jonka otsikkona oli ”Kolmas sektori ja omaishoito”. Finlandia-talon Aurora-salissa osallistujat viihtyivät erityisen hyvin, sillä pelkkien ppt-kalvojen lisäksi näytettiin Eloisa ikä -ohjelmassa ikäihmisten kanssa tuotettuja videoita, esiteltiin Elämänkonkari-kirjaa, opetettiin viittomakieltä jne.
Myös Eloisa ikä -ohjelman Yhdenvertainen vanhuus (YVV) -projektilla oli tapahtumassa suullinen esitys sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista vanhuspalvelujen asiakkaana. 
Eloisa ikä -ohjelmaesitys ja YVV-esitys ovat ladattavissa Vanhustyön vastuunkantajat -sivustolta. 

Kyselytutkimus: Myönteisempien aiheiden esiin nostolle tarvetta
Kongressissa julkaistiin myös Tehyn ja TNS Gallupin tekemän ikäihmisten hoitoa koskevan kyselyn tulokset. Kyselyssä selvitettiin kansalaisten käsityksiä ikäihmisten hoitoon ja palveluihin kohdistuvista toiveista ja vaatimuksista, hoidon tasosta sekä resursseista Suomessa. Kyselyyn vastanneista 49 % arvioi, että ikäihmisten hoidosta käytävä keskustelu keskittyy liikaa ongelmiin ja negatiivisiin asioihin. Näin ajattelevat erityisesti iäkkäämmät henkilöt. 
Tilausta ja tarvetta myönteiselle uutisoinnille on siis olemassa. Linkki tiedotteeseen.
(kolme alinta kuvaa Vanhustyön vastuunkantajista)