Eloisa ikä Gerontologian kongressissa

Gerontologian kongressi kokosi Turkuun 7.-9.6.2017 satoja ikääntyvän väestön asioista kiinnostuneita ammattilaisia ja tutkijoita. Eloisa ikä -ohjelman toimijat olivat runsain joukoin mukana; sekä puhujina että osallistujina.

Kongressin yleisteemalla ”Vanhuus 100-vuotiaassa Suomessa” haluttiin korostaa suomalaisen yhteiskunnan saavutuksia, jotka ovat koituneet ikääntymisen eduksi ja hyvinvoinnin lisääntymiseksi. Erityisesti keskusteluissa nostettiin esiin ikäihmisten omat voimavarat sekä se, miten palvelut ja palvelujärjestelmä parhaiten tukisivat iäkkäiden ihmisten toimintakykyä ja itsenäistä elämää. 

Puheenvuoroja, postereita ja julkaisuja

Eloisa ikä -ohjelman tutkijat Minna Pietilä ja Marja Saarenheimo pitivät suulliset esitykset aiheista "Löydettynä - yksin asuvien ikäihmisten kokemuksia etsivästä vanhustyöstä" ja "Ikäihmisten vapaaehtoisuus ja aktiivisen ikääntymisen diskurssi - havaintoja Eloisa ikä -ohjelman vapaaehtoistoiminnasta".
Turun eloisan Löytävä-hankkeen uusi julkaisu etsivästä ja löytävästä vanhustyöstä "Paljosta olisin jäänyt, ellen ovea olisi avannut" kerätti kiinnostusta ja keskustelua. 
Posterinäyttelyssä esillä olivat Vanhustyön keskusliiton Eloisan ohjelmakoordinaation "Ikäihmisten mielenterveys - Keinoja, joilla edistetään ikäihmisten mielenterveyttä sekä vahvistetaan kuntien ja järjestöjen yhteistyötä" ja "Eloisa ikä kampanjoi - Esimerkkejä ohjelman viestintäkampanjatoteutuksista vuosina 2013-2016". Kolmas eloisan oransseissa väreissä oleva posteri oli Fingerroosin säätiön "Löytävän vanhustyön mallin kuvaus ja toiminnan tulokset ja johtopäätökset". 

Eloisat hankkeet vahvasti esillä

Vanhustyön keskusliiton ja Eloisa ikä -ohjelman yhteisellä näyttelyosastolla esiteltiin monipuolisesti eloisaa toimintaa.
Erityisesti esillä oli eloisien järjestöjen tekemä etsivä ja löytävä vanhustyö. Sitä olivat esittelemässä turkulaisen Fingerroosin säätiön Löytävä-hankkeen Saija Rahunen, Sanna Jokinen ja Annikka Lötjönen ja Turun Kaupunkilähetyksen Katja Laine ja IKÄTUKI-toiminnasta vastaava Katja Briny sekä pääkaupunkiseudulta Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiön Seniori-Vamoksesta Satu Aalto.
Viittomakielisistä palveluista muistisairaille ja heidän läheisilleen oli kertomassa Kuurojen Palvelusäätiön MEMO-ohjelmasta Johanna Lajunen

Kuvagalleria kongressista.