Sateenkaariseniorit ja yhdenvertainen vanhuus

Sateenkaariseniorien huomioiminen vanhuspalveluissa edistää yhdenvertaisuuslainsäädännön toteutumista.

Asioita, joista ei puhuta, ei voi tietää. Myös vähemmistöihin kuuluvien ikääntyneiden tilanteet ja tuen tarpeet tulee tehdä näkyviksi. Samalla kuva vanhuudesta täydentyy ja saa uusia vivahteita. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä voidaan käyttää yhteistä lyhennettä hlbtiq, joka tulee sanoista homot, lesbot, biseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit. Lyhenteestä on myös muita versioita ja aihepiirin käsitteistö muuttuu ajan myötä.

Eloisa ikä -ohjelmassa tuotiin ennennäkemättömällä tavalla ikääntyneet esiin erilaisissa vähemmistöryhmissä. Ohjelman myötä ihmiset, jotka kuuluvat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kertoivat elämästään myös julkisuudessa. Heidän osallisuuttaan yhteiskunnassa edistettiin monipuolisesti. Sateenkaariseniorien huomioiminen vanhuspalveluissa edistää yhdenvertaisuuslainsäädännön toteutumista.

Vanhustyön tietokirjasto on artikkelikokoelma, jossa kerrotaan sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta vanhuuden ja vanhustyön näkökulmasta. Näiltä sivuilta sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, alan opiskelijat tai palveluntuottajat sekä ikäihmiset löytävät tietoa esimerkiksi muistisairauteen, mielen hyvinvointiin ja lähisuhteisiin liittyvistä kysymyksistä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ikäihmisten näkökulmasta. 

Haluatko omalla toiminnallasi edistää ikääntyneille suunnattujen palvelujen yhdenvertaisuutta? Tapaisitko mielelläsi muita sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvia senioreja? Mietityttääkö oma tai läheisen ihmisen vanheneminen ja kaipaat vinkkejä siihen varautumiseen? Näiltä sivuilta löydät sateenkaarisenioreille suunnattua tietoa ja toimintaa.

Seta ry

Sateenkaariseniorin tietoisku -toimintamalli Innokylässä