Navigaatio

Uutiset

31.5.2017

Ota käyttöön perehdytysopas: Moninaisuus ikääntyvien palveluissa

Uusi opas kertoo, miten ottaa moninainen ikääntyvä asiakaskunta paremmin huomioon vanhuspalveluissa. Tietopaketti on valmistunut Eloisa ikä -ohjelman moninaisuusverkoston yhteistyönä ja se on saatavilla painettuna ja sähköisenä.

"Kohtelen kaikkia aina samalla tavalla" on lause, joka kuullaan usein puhuttaessa moninaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Sama kohtelu EI kuitenkaan tuota yhdenvertaisuutta. Ihmiset eivät ole samanlaisia eikä heistä tule samanlaisia ikääntyessään.
Moninaisuus ikääntyvien palveluissa -perehdytysopas neuvoo selkein esimerkin ja antaa vinkkejä hyvään vanhustyöhön, jonka perusta on asiakkaiden yksilöllisen elämänhistorian ja identiteetin huomioiminen.

Materiaali sisältää ikääntyvien maahanmuuttajien, sateenkaariseniorien ja ikääntyvien saamelaisten näkökulman.

Konkreettiset ohjeet ja vinkit on ryhmitelty selkeästi ja helposti omaksuttavaan muotoon.

Oppaan sivulla 16 oleva Moninaisuuden huoneentaulu kertoo, mitä vapaaehtoiset ja työntekijät voivat tehdä tai miten johtotaso voi kehittää sosiaalisesti esteettömiä palveluita. 

Tietopaketti perustuu Eloisa ikä -ohjelman moninaisuusverkostossa jaettuihin kokemuksiin ja yhteistyöhön.
Verkostoon kuuluvat Käpyrinteen Jade II -projekti, SámiSosterin Muittohallat-toiminta ja Setan Yhdenvertainen vanhuus II -projekti ja seniorityö.
Oppaan ovat kirjoittaneet Suvi Sahakari, Ville Valkeamäki ja Ristenrauna Magga ja toimittaneet Suvi Sahakari, Susanna Lehtovaara ja Ville Valkeamäki.

Monikulttuurinen ja moninainen vanhustyö on nykypäivää. Vuonna 2016 Suomessa asui yli 40 000 yli 55-vuotiasta vieraskielistä eli muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvaa.

Maksutonta painettua opasta voi tiedustella moninaisuusverkostolaisilta tai Eloisa ikä -koordinaatiosta tiina.hailla@vtkl.fi.   

Ladataan...
Ladataan...