Navigaatio

Uutiset

22.11.2016

Eloisa ikä: Mielenterveydellä ei ole Parasta ennen -päivää!

Eloisa ikä -ohjelma on mukana Wanhassa Satamassa 22.-23.11.2016 järjestettävillä Mielenterveysmessuilla. Suomen Mielenterveysseuran Mirakle-hanke ja Nestori Nurjamieli esittäytyvät Vanhustyön keskusliiton ohjelmakoordinaation osastolla.

Mielenterveysmessut kokoaa eri kansalais- ja ammattiryhmät vuosittaiseen suurtapahtumaan Helsingin Wanhaan Satamaan. Viittä tuhatta messuvierasta varten on esillä kattavasti tietoa mielenterveyden hoito- ja kuntoutuspalveluista, järjestöistä, viranomaisista, koulutuksesta sekä muista messukävijöitä kiinnostavista aiheista. Katso Kuntatv:n uutisvideo Eloisat Mielenterveysmessuilla 2016.

Mielenterveyden edistäminen kannattaa - inhimilliseti ja taloudellisesti!

Ikääntyneiden ihmisten mielenterveyden edistäminen on inhimillisesti ja taloudellisesti tehokasta. Sijoitetun pääoman tuotto on viiden vuoden seurannassa jopa viisinkertainen. Suomessa on 1 100 000 yli 65-vuotiasta ihmistä. Heidän huomioimisensa mielenterveystyössä koituu kaikkien iloksi, kertoo Eloisa ikä -ohjelmapäällikkö Reija Heinola Vanhustyön keskusliitosta.

RAY:n rahoittama ja Vanhustyön keskusliiton koordinoima Eloisa ikä -ohjelma edistää ikääntyneiden ihmisten mielenterveyttä aktiivisesti tukemalla ja levittämällä hyviä käytäntöjä sekä osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimenpiteiden valmisteluun. RAY on tukenut ohjelmaa noin 18 miljoonalla eurolla vuosien 2012-2016 aikana. Ohjelmalla on lisätty ikääntyneiden ihmisten psykososiaalista hyvinvointia 31:ssä hankkeessa eri puolilla Suomea. Mielenterveys on yksi eloisan teemaverkostoista, joissa luodaan uutta vanhuuskulttuuria. Kaikille teemaverkostoille yhteisiä nimittäjiä ovat ikääntyneiden ihmisten voimavarat, vahvuudet, elämänkokemus ja näkemys omasta arjesta.

Eloisa uutuus: Nestori Nurjamieli ja Hyvän Mielen Konkarit -lautapeli

Eloisa ikä -ohjelma tarjoaa messuosastollaan yllätyksellisiä ja ainutlaatuisia hyvän mielen popup-esityksiä molempina tapahtumapäivinä. Ensi kertaa yleisölle esitellään Suomen Mielenterveysseuran Mirakle-hankkeen Nestori Nurjamielija Hyvän Mielen Konkarit -lautapeli. Pelin suunnittelussa ja kehittämisessä on noudatettu palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen periaatteita ja näin saatu eri toimijoiden monipuolinen osaaminen hyödynnettyä. Liiku mieli hyväksi -hankkeen liikuntaan liittyvä tietämys ja Mirakle-hankkeen ikäsensitiivinen mielenterveysosaaminen yhdistettiin leikkimistä koskevaan tutkimustietoon. Amerikkalaisen peliteoreetikko Stuart Brownin mukaan leikkiminen yhdistää aivojen havainto- ja kognitiokeskuksen toimintaa ja stimuloi uusien synapsien kasvua aivojen emotionaalisissa ja kognitiivisissa ohjausjärjestelmissä (S. Brown).

Eloisa ikä -ohjelman messuosastolla E 23 esittelyssä ovat myös Suomen Mielenterveysseuran eloisan Mirakle -hankkeen kehittämät Myönteisen muistelun kortit. Korteilla voidaan vahvistaa ikäihmisten mielen hyvinvointia tarinoimalla mukavista muistoista, omista vahvuuksista ja selviytymistaidoista. Kortit on palvelumuotoiltu yhteiskehittämisen menetelmiä käyttäen ikäihmisten kanssa.

Eloisia some/live-kokeiluja ja kohderyhmän tavoittamista sosiaalisessa mediassa

– Eloisa ikä -ohjelma pyrkii viestinnässään tavoittamaan mahdollisimman monet hankkeiden kohderyhmiin kuuluvista ihmisistä, ovat he sitten terveys- tai sosiaalialan ammattilaisia, ikääntyneitä tai heidän läheisiään tai omaisiaan. Tavoitteen saavuttamiseksi teemme messutapahtumissa eloisia kokeiluja, ja testaamme eri viestintäkanavien toimivuutta.
Some/live-yhdistelmän kokeiluja - Montako satavuotiasta naista?
Tänä syksynä innostuimme kokeilemaan, onnistuuko ja jos, niin miten hyvin onnistuu somen ja liven yhdistäminen, kertoo Eloisa ikä -ohjelman viestintäkoordinaattori Tiina Hailla. Ensimmäisen eloisan some/live-testin teimme pari viikkoa sitten Finlandia-talolla pidetyssä Parasta Aikaa-tapahtumassa. Julkaisimme twiitin, jossa esitimme kysymyksen "Montako yli 100-vuotiasta naista oli Suomessa vuoden 2015 lopussa?" ja lupasimme oikein vastanneille "vahvoja palkintoja", jotka saa vain noutamalla henkilökohtaisesti ständiltämme. Kerroimme myös, että (Tilastokeskuksen väestötilaston) oikea vastaus löytyy Eloisa ikä -ohjelman esitteestä (s.2).
Kiinnostuksen herättäminen onnistui kyllä, mutta somepöhinän muuttaminen toiminnaksi oli yllättävän vaikeaa. Paikan päällä Finlandia-talolla, Tehyn ParastaAikaa -tapahtuman ständillä, oli sen sijaan vallan helppoa saada messuvieraat arvuuttelemaan satavuotiaiden naisten ja miesten lukumääriä. Sosiaalisen median kautta saimme vain kaksi vastausta. Niistä ensimmäinen oli heittotyylinen arvaus, ja toinen vastaaja linkkasi Tilastokeskuksen sivuilta löytyvään oikeaa, muttei tullut noutamaan palkintoa. Ehkä hän ennättäisi paremmin Wanhaan Satamaan, vinkkaa Hailla.
Some/live-yhdistelmän kokeilu - #NestoriNurjamieli-visailu
Mielenterveyden keskusliiton organisoimilla Wanhan Sataman Mielenterveysmessuilla kokeilussa keskitymme paikan päällä oleviin ihmisiin. Someyleisö voi seurata #eloisastipopup -aihetunnistetta #mielenterveysmessut-tapahtuman aikaan. Messukävijät voivat tulla noutamaan Eloisa ikä -messuosastolta #NestoriNurjamieli-visailulomakkeen, ja palauttaessaan sen täytettynä voivat vastaajat saada "vahvan palkinnon". 


 

Ladataan...
Ladataan...