Navigaatio

Uutiset

12.8.2016

Uusi opas vertaistoiminnan kouluttamiseen ilmestynyt

Yhdessä mukana -projektin opit yhteisöllisen vertaistoiminnan koulutusten järjestämisestä ja toiminnan käynnistämisestä on koottu yksiin kansiin. Eloisa ikä -ohjelmassa mukana olevassa Suomen Setlementtiliiton projektissa kehitettiin yhteisöllisen seniori- ja vanhustyön toimintamalli.

Eloisa ikä -ohjelma on siinä vaiheessa, että meillä on jo paljon upeita hankkeissa kehitettyjä moderneja työkaluja ja toimintamalleja. Nyt toivomme, että ne otetaan käyttöön ikääntyneiden ihmisten ja ammattilaisten hyödyksi ja iloksi, sanoo ohjelmapäällikkö Reija Heinola Vanhustyön keskusliitosta.

Yhdessä mukana -projektin tuottama aineisto on tarkoitettu yleisesti vertaistoiminnasta kiinnostuneille ja erityisesti niille vertaisille tai ammattilaisille, jotka perehdyttävät, kouluttavat, ohjaavat, tukevat kansalaisia vertaisina toimimisessa, kertoo projektipäällikkö Sanna Tuominen

- Yhteisöllisen vertaistoiminnan käynnistämisessä olemme kokeneet hyväksi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kukaan ei asetu toiminnassa muiden yläpuolelle. Ei ole auttajia ja autettavia, tukijoita tai tuettavia. On vain tasavertaisia vertaisia ja kaikki, myös toiminnassa mukana olevat ammattilaiset ja vapaaehtoiset vastuunkantajat, toimivat tältä pohjalta, vastavuoroisuuden periaattein sekä antaen että saaden, Tuominen kuvailee.

Moni ikääntynyt on tullut mukaan ujona, epävarmana, itseään vähätellen tai alemmuutta tuntien. Mahdollistava lähestymistapa tuntuu olevan mitä parhainta lääkettä ihmisten itsetunnon ja omanarvontunnon kohottamiselle.
Olemme havainneet, että kun ihmiset eläköitymisen jälkeen löytävät uusia tapoja olla tarpeellisia ja saavat sisältöä ja merkitystä elämäänsä, kummasti myös yksinäisyyden tunne vähenee. 

Toiminnassa antoisinta on ollut seurata vertaisten voimaantumista. Me olemme valinneet mahdollistavan lähestymistavan, eli ohjanneet ihmisiä löytämään omat voimavaransa ja järjestämään itse itselleen mielekästä ja sopivaa vertaistoimintaa, kiteyttää Sanna Tuominen.

Tästä linkistä pääset Eväitä kouluttamiseen oppaan selailuversioon. PDF-version voi ladata ja/tai tulostaa Yhdessä mukana -julkaisusivulta.

Ladataan...
Ladataan...