Navigaatio

Uutiset

18.3.2016 klo 08:00

Eloisan erinomanlaisen elämän -seminaari Oulussa

Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluva Setan Yhdenvertainen vanhuus- projekti järjesti yhteistyössä Oulun Seudun muistiyhdistyksen Lähelläsi -hankkeen ja Oulun Eläkkeensaajien Ikäihmisten Olohuoneen kanssa seminaarin Oulussa 14.3.2016.

Seminaarissa syvennettiin tietoja sateenkaarisenioreista (homopapat, lesbomummit ja transvaarit) ja annettiin vinkkejä ikäihmisten yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä hyvän arjen tukemiseen. Muita seminaarin aiheita olivat kumppanuus ja muistisairaus sekä ikäihmisten hyvinvoinnin tukeminen.
 
”Sateenkaariseniorit toivovat tukea omaan identiteettiin liittyvien kysymysten käsittelyssä ja mahdollisuutta elää omannäköistä elämää myös vanhuudessa. Kuitenkin kolme neljästä vanhustyön ammattilaisesta kertoo, ettei heidän koulutuksessaan ole käsitelty sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta vanhuuden näkökulmasta”, kertoi projektikoordinaattori Outi Tjurin Setasta.
Tätä koulutusvajetta täyttämään on Yhdenvertainen vanhuus -projektissa tehty helposti käyttöön otettvia työkaluja, kuten "Haluaisin pystyä kertomaan"videodokumenttien sarja tukimateriaaleineen. Videoilla erilaisten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kokemusasiantuntijat kertovat elämästään ja ikääntymiseen liittyvistä ajatuksistaan ja toiveistaan.
"Työyhteisöt voivat myös tilata Yhdenvertainen vanhuus -projektilta tietoiskun, jonka avulla laittaa yhdenvertaisuusasiat kerralla kuntoon", vinkkaa Tjurin.

Ikäihmisten olohuoneet Oulun keskustassa ja Tuirassa
Hannele Huovinen Oulun Eläkkeensaajien Ikäihmisten olohuoneesta totesi omassa puheenvuorossaan, että oma kohtaamispaikka on monelle sellaiselle ikäihmiselle hyvin tärkeä, joilla ei ole muuta verkostoa.
”Ikäihmisten kertoman mukaan ikäihmisten olohuone on  heille paikka, jossa saa nauraa ja jonne voi tulla juuri sellaisena kuin on. ” 
Ouluun perustettiin Ikäihmisten olohuone -hankkeen käynnistymisvuonna 2014 kaksi toimipistettä: Tuiraan ja keskustaan. Olohuoneet ovat auki silloin, kun muut paikat ovat kiinni eli viikonloppuisin, iltaisin ja juhlapyhinä. Molempien olohuoneiden kävijämäärät ovat vuositasolla tuhansia, joten niiden yksinäisyyttä vähentävästä ja siten hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta ei ole epäilystäkään, kertoo Huovinen.
 
Lähelläsi-hanke  Muistisairaus ja parisuhde 
Maaret Meriläinen Oulun Seudun Muistiyhdistyksestä esitteli alkamassa olevaa Lähelläsi-hanketta. Sen kohderyhmää ovat pariskunnat ja erityisesti parisuhteen muuttuminen tilanteessa, jossa toinen puolisoista sairastuu etenevään muistisairauteen ja jolloin parisuhde ja roolit muuttuvat. Yhteisen mielekkään tekemisen sekä oikea-aikaisen tiedon ja tuen puute kuormittavat arkea ja parisuhde voi muuttua liian nopeasti hoitosuhteeksi. 
”Puolison pitää omaksua uudenlaisia rooleja, kuten miehen on opittava laittamaan ruoka, jos puoliso ei enää selviä siitä”, Meriläinen antoi esimerkin. Suhteita varjostavat myös molemminpuoliset mustasukkaisuuden tunteet. Muistisairas voi olla mustasukkainen puolisosta, joka tuntuu olevan usein poissa hänen tietämättään, sillä tulemiset ja menemiset unohtuvat.
”Naispuoliset omaishoitajat taas kokevat ongelmaksi, että muistisairaat miehet käyvät toiminnassa, jossa on läsnä nuoria naisia”, Meriläinen kertoi.
Lähelläsi-hankkeen tavoitteena on tukea näissä haasteissa ja erityisesti rohkaista arvostamaan hyviä hetkiä.
”Muistisairaat ja läheiset ovat sanoneet, että yhteinen mukava tekeminen on se mitä kaivataan. Sitä Lähelläsi-hanke tulee tarjoamaan”, Meriläinen lupaa.
 
Seminaarissa puhunut Yhdenvertainen vanhuus -projektin kokemusasiantuntija, iäkkäänä kaapista tullut transvestiitti Eveliina, on myös Ylen Akuutti-ohjelmassa.

Kuvassa Hannele Huovinen (eturivi vas.), Minna Kangas ja Outi Tjurin, takarivissä Eveliina/Ensio ja Maaret Meriläinen. Kuva: Eliisa Alatalo
Ladataan...
Ladataan...