Navigaatio

Uutiset

19.1.2016 klo 08:00

Eloisat asiantuntijoina Riikassa!

Eloisa ikä -ohjelmasta osallistuttiin Riikassa 14.1.2016 järjestettyyn ”Let us be active!” -seminaariin, jossa pohdittiin tapoja ikääntyneiden ihmisten osallisuuden ja aktiivisuuden lisäämiseen vapaaehtoistoiminnan avulla.

Eloisa ikä -ohjelmapäällikkö Reija Heinola Vanhustyön keskusliitosta ja Suomen Punaisen Ristin Täyttä elämää eläkkeellä -hankkeen projektikoordinaattori Saija Ohtonen-Jones osallistuivat kutsusta Riikassa järjestettyyn ”Let us be active!” -seminaariin, jossa pohdittiin tapoja ikääntyneiden ihmisten osallisuuden ja aktiivisuuden lisäämiseen vapaaehtoistoiminnan avulla. 

Let us be active! -seminaarin taustalla on samaa nimeä kantava projekti, joka tukee ikäihmisten osallisuutta vapaaehtoistoiminnan avulla Riikan, Pärnun ja Turun kaupungeissa.

Seminaarissa esiteltiin kussakin kaupungissa tehtyjen, ikääntyneiden vapaaehtoistoimintaa koskevien kyselyjen tulokset. Kyselytulokset toimivat pohjana vapaaehtoistoiminnan kehittämiselle jatkossa. Eloisia asiantuntijoita oli pyydetty etukäteen tutustumaan kyselytuloksiin ja kommentoimaan niitä.

Kyselyjen tuloksista nousi esille paitsi yhteisiä haasteita myös yhteisiä tavoitetiloja ja mahdollisuuksia, joista monet ovat tuttuja myös Eloisille järjestöille.

Vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia on, mutta niistä ei tiedetä. Tieto on hajallaan ja sitä ei löydetä. Lisäksi vapaaehtoistoimintaan mukaan pääseminen koettiin monimutkaisena. Vapaaehtoistoimintaa koskevissa mielikuvissa oli myös korjattavaa. 

Mahdollisuutena nähtiin ikääntyneiden ihmisten itsensä ja kaupunkien ammattilaisten pääsääntöisesti positiivinen suhtautuminen vapaaehtoistoimintaan. Projektissa mukana olevissa kaupungeissa on aitoa halua vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen ja yhteistyön lisäämiseen vapaaehtoistoimintaa pyörittävien järjestöjen kanssa.    

Hyviä uutisiakin seminaarissa kuultiin: Turun kaupungin edustaja, hankejohtaja Kristiina Hellstén kertoi sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksestä, jonka mukaan vapaaehtoisjärjestöt saavat kaupungin tiloja käyttöönsä maksutta kaupunkilaisten hyvinvointia tukevaa toimintaa vastaan. Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt asiasta periaatepäätöksen joulukuussa 2015. Asiasta tullaan tiedottamaan tarkemmin järjestöille kevään aikana ja tiloja tarjotaan myös maksutta 1.9.2016 alkaen.

Eloisien asiantuntijoiden ikääntyneiden ihmisten osallisuuden esteitä ja mahdollistajia koskevien esitysten innoittamana seminaarissa keskusteltiin paljon myös siitä, miten tavoittaa ja motivoida vapaaehtoistoimintaan myös sellaisia ihmisiä, joille osallistumisen ja mukaan lähtemisen kynnys on korkea. Vaikka patenttiratkaisua ei keskusteluissa löytynytkään, kävi niissä ilmi toimijoiden aito halu saada vapaaehtoistoiminta kaikenlaisten ikääntyneiden ihmisten ulottuville. Kovin Eloisaa, eikö totta.

Uutinen seminaarista in English: Results of the survey on senior volunteering discussed at the seminar in Riga 

Seminaarin järjestelyistä ja Let us be active! projektin hallinnoinnista vastaa Baltic Region Healthy Cities Assosiation (Itämeren alueen Terveet kaupungit ry). 

Ladataan...
Ladataan...