Navigaatio

Uutiset

18.12.2015

Eloisa ikä -ohjelma jatkaa vahvana myös vuonna 2016

Eloisa ikä -ohjelmassa käynnistyy jo neljäs hankevuosi. Raha-automaattiyhdistyksen 17.12.2015 julkaiseman avustusehdotuksen mukaisesti Eloisa ikä -ohjelmassa rakennetaan hyvää arkea ikääntyneille ihmisille 31 järjestön voimin.

Ohjelman paikallistason toiminta-alue säilyy laajana kattaen koko maan. Pohjoisimpana järjestönä ja kohderyhmänä on SámiSoster ja saamenkieliset ja -kulttuuriset muistisairaat ja eteläisimpänä kohteena Särkisalokotiyhdistyksen matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonka rakentuminen lisää maaseudun ikääntyvien hyvinvointia ja osallisuutta. 

– Nyt julkaistu avustusehdotus on ensimmäinen uusia avustuslinjauksia käytäntöön soveltava. Vuonna 2016 RAY:n avustuslinjaukset jakavat toiminnan kuuteen tavoitealueeseen; ja näistä kuudesta Eloisa ikä -ohjelman järjestötoimijat keskittyvät valtaosin kolmeen tavoitealueeseen eli järjestöjen toimintaedellytysten turvaamiseen, terveyttä ja toimintakykyä edistävään järjestötoimintaan sekä yhteisöllisyyden ja osallistumismahdollisuuksien edistämiseen, kertoo erityisasiantuntija Elina Varjonen RAY:stä. 

Eloisa ikä -ohjelma tukee yli 60-vuotiaiden toimijuutta. Ja tulemme ensi vuonnakin jatkamaan tärkeiden teemojen parissa tehden ikääntyneiden ihmisten mielenterveyspalvelujen parantamiseen tähtäävää työtä sekä luoden mahdollisuuksia ja edellytyksiä iäkkäiden osallisuudelle ja mielekkäälle tekemiselle, sanoo Reija Heinola ohjelmapäällikkö Vanhustyön keskusliitosta. 

Yhdessä Varjonen ja Heinola toteavatkin, että on hienoa nähdä Eloisa ikä -avustusohjelmassa mukana olevien järjestöjen kehitystyön tulosten jäävän elämään. Ohjelmakautta on jäljellä vielä kaksi vuotta.
– Uskomme vahvasti siihen, että vuonna 2017 Suomen juhliessa itsenäisyyden 100-vuotista taivalta, saamme Eloisa ikä -ohjelmassa iloita siitä, miten paljon ja hyvään suuntaan on suomalainen vanhuuskulttuuri muuttunut ja uudistunut. Uudenlainen voimavaralähtöinen ajattelu ei tietenkään ole yksinomaan Eloisa ikä -ohjelman tai järjestöjen ansiota, mutta on hienoa olla mukana ikäihmisten arkea rikastuttavassa rintamassa - mitä moninaisimmin tavoin eri puolilla Suomea. 

Vuodelle 2016 Eloisa ikä -ohjelmaan ehdotetut avustuskohteet löytyvät RAY:n verkkosivustolta. Niiden kokonaissumma on 5,3 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan Vanhustyön keskusliiton koordinaatiohanke. 

Kuntatv haastatteli Elina Varjosta Eloisa ikä -ohjelman arviointipäivillä Helsingissä 1.12.2015. Video on katsottavissa Eloisa ikä -ohjelman Youtube-kanavalla.  

Lisätietoa ohjelman hankkeista ja toiminnasta näiltä www.eloisaika.fi -verkkosivuilta ja sosiaalisessa mediassa #eloisaikä-hashtagilla.  

Ladataan...
Ladataan...