Navigaatio

Uutiset

[1-50] [51-100] [101-121]
Eloisa ikä -ohjelmasta vuoden 2014 aikana Vanhustyö-lehdessä julkaistut artikkelit on koottu vuosikirjaksi ja julkaistu painettuna ja verkkoversiona.
Eloisa ikä -ohjelman starttipäivät kokoaa järjestöissä iäkkäiden parissa kehitystyötä tekevän hankeväen Helsinkiin 22.-23.4.2015.
Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvien Etelä-Pohjanmaan ja Oulun Seudun Muistiyhdistysten hankkeissa kehitetyt toimintamallit ovat päässeet mukaan TERVE-SOS-palkintofinaaliin. Lahjoita lukuhetki ja Muistoista musiikiksi -nimisiä toimintamalleja voi äänestää yleisösuosiksi 6.5.2015 saakka.
Eloisa ikä -ohjelma osallistuu hankkeissa tehtävän työn kautta yksinäisyyden vähentämistalkoisiin, jotka käynnistyvät 1.4.2015 järjestettävällä Yksinäisyysfoorumilla. Säätytalolla Helsingissä kuullaan puheenvuoroja yksinäisyydestä ja keskustellaan keinoista, joilla yksinäisyyttä voidaan ehkäistä.
Ollaan Ihmisiksi! -lähimmäispalveluhanke sai hyvän alun, kun joukko vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita kokoontui starttitapahtumaan Kauniaisiin sunnuntaina 1.3.2015.
Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluva Diakoniapuisto -hanke ja Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminta järjestävät yhteisen esittelytilaisuuden tiistaina 17.3. Länsi-Suomen Diakonialaitoksella.
Vanhustyön keskusliitto järjesti 12.2.2015 keskustelutilaisuuden, jossa yhdessä Suomen Mielenterveysseuran ja Ikäinstituutin kanssa vedottiin päättäjiin ikääntyneen väestön mielenterveyspalvelujen parantamiseksi. Tilaisuuteen osallistui kansanedustajia eri puolueista, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, viranhaltijoita sekä järjestöjen ja median edustajia.
Eloisa ikä -ohjelman Youtube-kanavalla voi katsoa Kuntatv:n syksyn 2014 aikana tekemiä videoita. Neljällä videolla esitellään avustusohjelmaa, yhdeksän hanketta ja Kyläluuta-toimintamalli. Videot on kuvattu Kuntamarkkinoilla, Hyvä ikä -messuilla ja Innomarkkinoilla.
Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluva SPR:n Täyttä elämää eläkkeellä -hankkeessa valmennetaan eläkkeelle siirtyviä. Avaustapahtumat järjestetään Oulussa 7.2., Kuopiossa 9.2. ja Porissa 11.2.2015.
Vuosi 2015 käynnistää Eloisa ikä -ohjelman kolmannen hankevuoden. Raha-automaattiyhdistyksen 18.12.2014 julkaiseman avustusehdotuksen mukaan Eloisa ikä -ohjelmaan on tulossa kuusi kokonaan uutta ikäihmisten hyvää arkea edistävää projektia.
Eloisa ikä -ohjelma on avannut uuden julkaisukanavan ikääntymisestä ja vanhuudesta kiinnostuneille kirjoittajille ja keskustelijoille. Jari Pirhosen artikkeli "Takaisin ihmisluontoon" haastaa pohtimaan, olemmeko vieraantuneet vanhenemisesta ja kuolemasta.
Eloisa ikä -ohjelman Kulttuurista muistoja -hanke on yksi Innopalkinto-finalisteista. Kylille kulttuuria -toimintamallia ja verstaalla työstettyä hanketta voi äänestää yleisösuosikiksi 14.11. saakka.
Suomalaiset ovat huolissaan mielenterveyspalveluiden riittävyydestä ja siitä, miten asiakkaana oleminen leimaa kielteisesti iäkästä ihmistä. Taloustutkimuksella teetetystä Eloisa mieli -gallupista käy ilmi myös, että ikäihmisten elämänkokemusta, tietoja ja taitoja hyödynnetään vain vähän.
Eloisa ikä -ohjelma osahankkeineen on esillä Tampereella pidettävillä Hyvä ikä -messuilla 25.–26.9.2014. Toimintaansa ovat esittelemässä eloisat hankkeet Tampereelta, Turusta ja Helsingistä. Lämpimästi tervetuloa Eloisan messuosastolle nro 110!
Kuntamarkkinoilla 10.-11.9.2014 Eloisa ikä -ohjelma esittelee yhteensä 25 järjestön voimin tehtävää ikäihmisten hyvää arkea edistävää toimintaa. Tietoiskussa Helsingin Alzheimer-yhdistys ja Helsingin Jalkapalloklubi (HJK) liikuttavat muistisairaita ja yhdistävät ikäpolvia.
Ikäihmisten olohuoneen avajaiset käynnistivät Oulussa jo toisen Eloisa ikä -ohjelmassa mukana olevan hankkeen, jolla edistetään ikäihmisten hyvää arkea. Nyt kaupungin keskustassa on ikäihmisille kohtaamispaikka, olohuone, johon voi tulla iltaisin ja viikonloppuisin. Syksyn toiminta käynnistyy myös Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Vielä virtaa -kerhoissa. Lue lisää toiminnoista:
Eero Peltoniemi Etelä-Pohjanmaalta kuvaa tuntojaan omaishoitajuudesta ja kertoo harrastuksistaan. Hän on aktiivisesti mukana Kauhavan Seudun Vanhustenkotiyhdistyksen Aijjoos II -hankkeessa.
Eloisa ikä -ohjelman hankkeissa on tehty jo neljä opinnäytetyötä. Opinnäytetyöt löytyvät ammattikorkeakoulujen valtakunnallisesta Theseus -tietokannasta.
Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluva Kantti ry:n Jade-projekti edistää ikääntyvien maahanmuuttajanaisten kotoutumista. Lue projektipäällikkö Hanna Rantalan kirjoituksesta, miten, kenen kanssa ja millaista toimintaa on jo käynnissä.
Toukokuussa järjestettiin kaksi merkittävää valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan tapahtumaa: TERVE-SOS 2014 ja Vanhustyön vastuunkantajat. Vanhustyön keskusliittolaiset esittelivät Eloisa ikä -ohjelmaa ja hankkeita molemmissa tapahtumissa.
Eloisa ikä -ohjelmassa mukana olevat hankkeet vuonna 2014 -esite on valmistunut. Näistä järjestöjen kehittämis- tai tutkimushankkeista kuusi on valtakunnallista ja loput 19 paikallista toimintaa ikäihmisten hyvän arjen edistämiseksi.
Tampereen Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvan Likioma-projektin väki on kevään aikana järjestänyt monenlaista toimintaa Härmälän alueen senioreiden kanssa; kuten projektipäällikkö Arja Anttilan hauskasta tekstistä käy ilmi.
Eloisa ikä -ohjelmakokonaisuus esittäytyi Göteborgissa 25.-28.5.2014 järjestettävän konferenssin posterinäyttelyssä.
Eloisa ikä -ohjelma juhlisti Sukupolvien välisen solidaarisuuden Eurooppa-päivää järjestämällä Kaiken kansan karnevaalin 29.4.2014 Astoria-salissa Helsingissä. Kaikenikäisille ihmisille vauvasta vaariin oli tarjolla runsas ohjelma: sirkustelua, tanssia, musiikkia sekä mukavaa yhdessä oloa.
Etelä-Pohjanmaan Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvan Kulttuurista muistoja -hankkeen kuvaama Kylille kulttuuria -toimintamalli on valittu TERVE-SOS-palkintofinalistien joukkoon.
Eloisa ikä -ohjelmatoiminnan, projektien ja eri puolilla Suomea toteutettavien hankkeiden esittelyt ja artikkelit Vanhustyö-lehdessä on koottu vuosikirjaksi, painettu ja julkaistu e-kirjana. Yhteensä 17 artikkelin koosteessa on lukuisia käytännöllisiä esimerkkejä siitä, miten edistää ikäihmisten hyvää arkea.
Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Kulttuurista muistoja -video esitettiin Eloisa ikä -ohjelman starttipäivillä 19.-20.3.2014. Päivien monipuoliseen ohjelmaan mahtuu monenlaista, sillä ikäihmisten hyvää arkea rakentamassa on jo 25 järjestöä, pääosin sosiaali- ja terveysalalta.
Ohjelmapäällikkö Reija Heinola oli yksi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon luokse kutsutuista asiantuntijoista eläkeläisjärjestöjen ajankohtaistapaamisessa 19.3.2014. Ministerille luovutettiin Eloisa ikä -ohjelman hankkeiden tuottamia ikäihmisten hyvää arkea edistäviä materiaaleja.
Tässä kisassa ei ole yläikärajaa! Kirjoituskilpailun yli 60-vuotiaille järjestää Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluva Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Kulttuurista muistoja -hanke.
Tullaan tutuksi -kiertue kohdistuu Eloisa ikä -ohjelmaan vuonna 2014 mukaan tuleviin järjestöihin. Raha-automaattiyhdistyksen ja Vanhustyön keskusliiton yhteistyönä tehtävillä tutustumiskäynneillä kerrotaan avustusohjelmasta ja keskustellaan siitä, miten erilaisin tavoin ohjelmaan valitut hankkeet edistävät ikäihmisten hyvää arkea.
Eloisa ikä -ohjelmassa mukana olevia järjestöjä yhdistää toiminta ikäihmisten hyvän arjen edistämiseksi. Välittäminen ja osallisuus näkyvät myös HelsinkiMission uusimmassa kampanjassa, joka pysäyttää ja haastaa välittämään.
Vanhustyön keskusliiton Elämänkulku ja ikäpolvet -hanke päättyy, mutta Euroopan Unionin sukupolvien välisen solidaarisuuden välisen teemapäivän vietto jatkuu Eloisa ikä -ohjelmassa. Huhtikuun 29. teemapäivä järjestetään ainakin Helsingissä.
Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvan Setan Yhdenvertainen vanhuus -projektin tuottamat kaksi videota esiteltiin Helsingissä 24.1.2014. Lyhyt piirrosanimaatio "Pekan ja Einon tarina" kertoo miesparin elämästä ja vanhenemiseen liittyvistä ajatuksista. "Haluaisin pystyä kertomaan" -dokumentti kuvaa homo- ja transvanhuutta näyttäen yhdeksän elämäntarinaa.
Raha-automaattiyhdistyksen avustusehdotuksen mukaan Eloisa ikä -ohjelmaan on tulossa alkavana vuonna 11 uutta hanketta. Joukkoon mahtuu niin suurten valtakunnallisten järjestöjen käynnistyviä hankkeita kuin myös pienten yhdistysten paikallisia ponnistuksia.
Marraskuussa 2013 avattiin Tukholmassa Ruotsin ensimmäinen hbtl-palvelutalo. Avajaiset uutisoitiin näkyvästi Suomessakin ja keskustelu homo- ja transvanhusten asemasta sai paljon palstatilaa. Eloisa ikä -ohjelmaan kuuluvan Yhdenvertainen vanhuus -projektin verkkosivuilla on julkaistu asiantuntijakirjoitus aiheesta.
Suomalaisten mielestä keskimäärin 72-vuotias on vanha ihminen ja häntä tulisi kutsua senioriksi tai ikäihmiseksi. Muun muassa tämä käy ilmi Eloisa ikä -ohjelman Taloustutkimuksella teettämästä ensimmäisestä Suomalaisesta Ikägallupista, jonka tulokset esiteltiin 18.11.2013 Lasipalatsissa Helsingissä. Erityisen kyselystä tekee se, että mukana olivat yli 80-vuotiaat; heitä haastateltiin marraskuussa 2013 puhelimitse.
Sosiaali- ja terveysalan kehittäjien huipputapahtuma Innomarkkinat lähestyy. Voit osallistua Innopalkintofinalistien yleisöäänestykseen 14.11.2013 saakka. Yksi ehdokkaista on Aijjoos -kumppanuushanke Etelä-Pohjanmaalta.
Nuorten ja lasten keskuudessa suosittu sirkus on saamassa jalansijaa myös ikäihmisten harrastuksena. Jonglöörausta ja vannetemppuja on kokeiltu hyvin tuloksin ja muitakin uusia toimintamuotoja tarjoataan iäkkäille ympäri Suomen.
Eloisat päivät olivat nimensä veroiset. Ohjelman hanketyöntekijät kokoontuivat Vanhustyön keskusliiton koordinaation järjestämille Eloisille päiville Allergiatalolle Helsinkiin 27.-28.8.2013. Kaksipäiväisen koulutustapahtuman keskiössä oli verkostoituminen. Eloisissa tunnelmissa viitisenkymmentä vanhustyön kehittäjää innostuivat jo ideoimaan Suomeen oranssia tsunamia (vrt. silver tsunami).
Eloisa ikä -avustusohjelman tutkimuksessa tarkastellaan Eloisien hankkeiden toiminnan vaikutuksia ikäihmisten arkeen, hyvinvointiin ja osallisuuden kokemuksiin.
Kesään mennessä ovat kaikki tänä vuonna Eloisa ikä -ohjelmaan valitut hankkeet jo täydessä vauhdissa. Lue projektipäällikkö Hanna Rantalan esittely Jade-hankkeesta, joka muun muassa edistää afrikkalaistaustaisten ikääntyvien naisten kotoutumista ja raivaa kotoutumisen esteitä.
Miksi vanhuudesta ja ikääntymisestä puhutaan ikään kuin se ei koskettaisi meitä kaikkia?, ihmettelee vuoden psykologi, psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen.
Eloisa ikä -ohjelman Yhdenvertainen vanhuus -projekti järjesti elokuva- ja keskustelutilaisuuden 26.6.2013 Helsinki Pride -viikolla. Palkittu dokumentti GEN SILENT kertoo koskettavasti kuuden yhdysvaltalaisen hlbt-ikäihmisen tarinan.
Eloisa ikä -ohjelman tamperelaishanke on nimeltään Likioma. Nimensä mukaisesti Tampereen Kaupunkilähetyksen hankkeessa pyritään rakentamaan likiomaa, yhteisöllistä ja omalta tuntuvaa "olohuonetta" Härmälän alueelle yhdessä sen ikäihmisten kanssa.
”Mikä on tärkeintä hyvän ikääntymisen ja palvelujen laadun varmistamisessa?” – Tätä kysytään nyt sosiaali- ja terveysministeriön (STM) verkkosivuilla.
Gerontologian päivät 2013 keräsi Helsingin yliopistolle yli 800 vanhenemisesta ja vanhuuteen liittyvistä kysymyksistä kiinnostunutta osallistujaa. Eloisa ikä -ohjelma ja siinä mukana olevat hankkeet olivat esillä posterinäyttelyssä ja puheenvuoroissa.
Muistisairaiden musiikkikerholaisten Oulussa tekemä levy lienee ensimmäinen lajissaan Suomessa. "Muistojen lähteellä" -levyn julkistamistilaisuus pidettiin 27.5.2013.
Turussa 15.-16.5.2013 järjestettyyn TERVE-SOS -tapahtumaan osallistui noin 800 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Näyttelyosastolla Eloisa ikä -ohjelman turkulaishankkeet kiinnostivat kovasti yleisöä. Ständillä riitti vilskettä ja vilinää molempina päivinä.
Etelä-Pohjanmaalta on Eloisa ikä -ohjelmassa kaksi kehityshanketta ikäihmisten hyvän arjen edistämiseksi. Aijjoos ykkösessä kehitettiin lupaavia käytäntöjä hyvinvointia tukevaan vanhustyöhön. Jatkoa seuraa nyt käynnistyvässä Aijjoos II -hankkeessa.
Vuoden 2013 psykologiksi on valittu psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen. Hän tarkastelee ikääntymistä ja vanhuutta positiivisesta näkökulmasta ja toivoo myönteisten kokemusten näkyvämpää uutisointia.