Navigaatio

Hankkeiden tuottama materiaali

Tämä sivu täydentyy sitä mukaa kun Eloisa ikä -ohjelmassa mukana olevissa hankkeissa valmistuu tuotoksia ja materiaaleja. 

Päättyneiden hankkeiden loppuraportteja:
- Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Kulttuurista muistoja -hankkeen loppuraportti (maaliskuu 2016). Toiminta jatkuu toistaiseksi RAY:n ak-avustuksen turvin.
- Käpyrinteen Jade I -projektin loppuraportti (maaliskuu 2016). Kehitystyö jatkuu Jade II -projektissa. 
- Kauhavan Seudun Vanhustenkotiyhdistyksen Aijjoos II -hankkeen loppuraportti (helmikuu 2016). Aijjoos-toiminta jatkuu RAY:n tuella.

Aijjoos-hankkeen Osallistumisesta ja ikäpolvitoiminnasta hyvinvointia on julkaisu, jossa kerrotaan hankkeessa syntyneistä hyvistä käytännöistä. 

Kaksi eloisaa muistihanketta ovat kehittäneet #MuistiMike-työvälineen; Muistisairaan Ihmisen Koetun Elämänlaadun sekä psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn arvointiin ja seurantaan. MIKE-työvälinepakettiin kuuluu manuaalin lisäksi haastattelulomake, vastauskuvakortti ja havainnointilomake sekä video havainnoinnin tueksi. Manuaali, lomakkeet ja kuvakortti löytyvät pdf:nä tämän sivun alalaidasta, selailuversiona linkistä ja video on Eloisa ikä -Youtubekanavalta.  

Fingerroosin säätiön Löytävä-hanke on julkaissut etsivän ja löytävän vanhustyön oppaan "Aikaa, päätä ja sydäntä". Lue uutinen 11.6.2015 Turussa pidetystä julkistamistilaisuudesta.

Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke on tuottanut  "Lehmä ja laidun" -oppaan, jonka innostamana yli 100 lehmää osallistui Seinäjoella 1.6.2015 järjestettyyn lehmäparaatiin. Lue uutinen Lehmäparaatista.
 
Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Kulttuurista muistoja -hankkeessa on tehty runovideoteos Keltaista ja harmaata. Videolla runoja esittävät lausuntaryhmä Runosaappaiden jäsenet. Lue uutinen teoksesta. Hankkeen videolta ilmenee, miten ikäihmisille voidaan tarjota kulttuuri- ja taideharrastuksia lähipalveluna (katso video Kulttuurista muistoja - eloisasti.). Hanke tarjoaa taide-elämyksiä myös muistioireisille, muistisairaille ja heidän omaisilleen. Sen Kylille kulttuuria -toimintamalli voitti vuoden 2014 TERVE-SOS-palkinnon ja sai yleisöäänestyksessä toiseksi eniten ääniä. 

Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Vielä Virtaa -hanke on kehittänyt osallistavan Muistoista Musiikiksi -ryhmämenetelmän, joka on tarkoitettu muistisairauden lievässä tai keskivaikeassa vaiheessa oleville ihmisille. Keskeinen ajatus on osallistaa muistisairaat tekemään heille mieluisia asioita itse. Näin musiikkiakin tehdään yhdessä heidän kanssaan, ei heille jonkun toisen toimesta. Selaa Muistoista Musiikiksi -opasta ja/tai katso Muistoista Musiikiksi -ryhmämenetelmällä tehty video. Muistoista musiikiksi -toimintamalli sai TERVE-SOS-palkinnon vuonna 2015. Lue uutinen palkinnosta. Hankkeessa on tehty yhdessä muistisairaiden musiikkikerholaisten kanssa myös cd-levy, jota voi tilata Oulun Seudun Muistiyhdistyksestä: Myytävät tuotteet. Lue uutinen levyn julkistamistilaisuudesta toukokuussa 2013.

Suomen Mielenterveysseuran Mirakle – mielen hyvinvoinnin rakennuspuut ikääntyville -hankkeessa on tehty seuraavat julkaisut: 

 

Setan Yhdenvertainen vanhuus -projektin tuottama "Haluaisin pystyä kertomaan" -dokumentti tekee moninaisuutta näkyväksi kertoen dvd:n muodossa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ikääntymiseen liittyviä ajatuksia ja toiveita. Katso Yhdenvertainen vanhuus -videoita Youtubessa. Lue uutinen julkistamistilaisuudesta tammikuussa 2014.

Eloisa ikä -ohjelman tuotoksista kerrotaan myös Eloisa ikä -sivuston uutispalstalla